2009. július 24.

Műkertvárosi tragédia 2.

Nincsenek megjegyzések :

Nehogy valaki azt gondolja, egy blogbeírással el lett intézve a dolog, mert az nagyon téved. A halálos balesetet ugyanis ennyivel nem lehet elintézni.

Adós vagyok a rendőrségi válasszal, és azzal is, hogy mit indított el ez a tragédia.

De adós vagyok, mint a Műkertváros képviselője a tragédiát ért családnak is részvétet nyilvánítani, ugyanis ez a legkevesebb, amit megtehetünk.

Fogadja a család őszinte részvétemet! A tragédiát okozó szeme előtt pedig sokáig ott lebegjen az eset azért, hogy örökre megtanulja, a járművezetés nem játék!

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy tavaly 2008 őszén ugyan oda, arra a helyre, ahol most a fejfa áll, szintén balesetből adódóan rohant bele az iskola kerítésébe egy gépkocsi. A 2006-os gyermekeket szállító busz balesetéről ne is beszéljünk. Igaz mind emberi figyelmetlenségből következett be, de az is biztos, hogy ha csökkentjük – mondjuk az útkereszteződés átépítésével – a figyelmetlenségek kialakulásának tényezőit, akkor csökkenthetjük, vagy meg is előzhetjük a tragikus beleseteket.

A rendőrségi jelentés is azt taglalja, - melyet a rendőrség közlekedésrendészeti osztálya küldött el nekem – hogy a tehergépkocsi vezetője figyelmen kívül hagyta az „Álj! Elsőbbség adás kötelező!” táblát, és belerohant a Klebelsberg Kuno úton szabályosan közlekedő személygépkocsiba.

Visszanézve a baleseteket, ugyan az a szabálytalanság fedezhető fel az utóbbi esetekben, ami most. A tábla, úgy látszik önmagában nem elég, de a védett úton sem elég, a 30 km sebességre utaló sem. Egyiket sem veszik komolyan! Napközben 60-90 km-es sebességgel hasítanak a Klebelsberg nyílegyenes útján. Rá se hederítnek a 30-as táblára. A STOP táblával rendelkező Mártírok útjáról pedig jobbra – a kereszteződés hegyesszöget bezáró helyzete miatt – nehézkes, olykor meg lehetetlen belátni a Klebelsberg Kuno utat. Ha a bolt előtt kamionok, illetve nagy rakterű tehergépkocsik állnak, akkor meg képtelenség.

Mindez, arra enged következtetni, hogy maga az útkereszteződés is kockázatokat rejt.

Nyilván való, nem az én okfejtésem lesz a mérvadó, mert megvannak erre a szakemberek, de oly sokat foglalkoztam ezzel a problémával az elmúlt években, hogy némi tapasztalattal én is rendelkezem.

Természetesen polgármester urat is tájékoztattam a baleset kimeneteléről és kértem, hogy hozzuk előrébb az útkereszteződés átépítését.

Úgy tudom, hogy a városnak lehetősége lesz pályázati pénzek bevonásával, jóval hamarabb a veszélyes csomópontot átépíteni.

Kecskemét - Műkertváros - közélet - Bogdándy (Bogdándi)

5 millió forint körüli fejlesztés a kertvárosi iskolában

Nincsenek megjegyzések :

Azt mindenki tudja, hogy szívügyem az iskola. Több szempontból is az. Elsősorban azért, mert alapvető feladat a jövő nemzedékét tanítani, nevelni, hogy később méltóképp tudjon helytállni az egyre vadabbá váló világunkban. Nem kis feladat ez. Én úgy látom, a kertvárosi iskolában ennek érdekében mindent megtesznek a tanítók, ami azért is példaértékű, mert 2006 környékén még a megszűnés fenyegette az intézményt.

A másik az iskola szellemisége – a klebelsbergi szellemiség – ami hál’ Istennek nem csak a falakból árad, hanem ott van a tanárok lelkében is. „Kis nép vagyunk, amely elsősorban szellemiekben hivatott nagyot alkotni”, mondta Klebelsberg.

Harmadsorban pedig egy több mint 6.000 lélekszámú városrész, mely ráadásuk Kecskemét peremterületén található, csak akkor lesz élet- és fejlődőképes, ha az oktatás helyben marad.

Ezek a gondolatok 2006 előtt nem is léteztek, így óriási erővel kellett nekem – a kormány oktatásromboló és pénzelvonó politikája mellett – azon fáradozni, hogy legelőször ne zárják be az iskolát, most pedig azon, hogy a sokéves fejlesztési elmaradást behozzuk.

A fűtés- és világítás korszerűsítése, a kerítés, járda, parkolók kiépítése, óvodai csoportszoba kialakítása, – mely egyben a gyermeklétszámot is biztosítani fogja – eddig is az iskola fokozatos felzárkóztatását célozta meg.

A mostani 5 millió forintos fejlesztések is a fent említettek folytatása, mert még van mit behozni.

--


Jelenleg a szennyvíz csatornahálózatának újraépítése folyik, de az iskolakezdésig vélhetően a bejárati ajtók cseréje, kibővített rámpás előtérrel és előtetővel is elkészül. A sportpályán pedig a biztonsági védőkerítés újjáépítése fog megtörténni.

A kerítés és a parkolók továbbépítéséről sem mondtunk le. Ezek folyamatosan, az önkormányzat rendelkezésre álló keretén felül, külső támogatások bevonásával fognak megvalósulni.

Kecskemét - közélet - Műkertváros - Bogdándy (Bogdándi)