2009. július 20.

Műkertvárosi tragédia

1 megjegyzés :

Mint képviselőt, de mint magánembert is az ilyen esetek ráznak meg a legjobban. Egy ember élete mindig fontosabb mindennél, mert ez pótolhatatlan. Pótolhatatlan a gyermek, a család, a rokonok, barátok, de talán tágabb értelemben a társadalom számára is.

Azt már megszokhattuk, hogy az információáramlás felgyorsulása miatt naponta hallunk nem is egy halálesetről, s egy idő után már fel se kapjuk a fejünket, ha a média egy újabb esetről számol be. Szomorú, - mert az élet felgyorsulása, a technika adta lehetőségek alkalmazása olykor annyira megelőzik a társadalom fejlődését, és abban az ember alkalmazkodását a megváltozott környezethez - hogy amit a technika vívmányaként könyvelünk el, sorozatban szedi áldozatát attól, aki megalkotta.

A figyelmetlenség, ami kisebb balesetekre sem mentség, most áldozatot követelt. A tragédia helyszíne azaz útkereszteződés, melynek átépítése már a választási programomban is helyet kapott. Itt az elmúlt héten halálos kimenetelű baleset történt.

Néhány napos nyaralás után most hétfőn egy műkertvárosi lakos telefonhívásával, derült égből villámcsapásként ért a hír. Nem akartam hinni a fülemnek.

A rendőrségtől is érdeklődtem az eset után, de még nem kaptam választ. Megértem, mert egy haláleset mindenki számára kényes történet.

Nekem is kényes, mert sokat járva arra tudom, milyen útkereszteződésről van szó, és azt is tudom, hogy eddig minden évben az elsők között volt a csomópont átépítésének gondolata. Elsők között, mert ott az iskola, az óvoda, ahonnan aggódó szülők is írtak már nekem levelet a katasztrofális közlekedésről, féltve gyermekeiket.

A 2009-es költségvetés tervezeténél is jeleztem ezt az önkormányzat felé, ahol be is tettük az elkövetkezendő évek közlekedés csomópontjainak átépítésének terveibe. Ez egy átgondolt, Kecskemét egész térségére irányuló közlekedési koncepció keretében valósult volna meg, vagy valósulna meg a közeljövőben.

Nem ragozom, mert egy haláleset után senki sem arra kíváncsi, milyen gatyázós egy útkereszteződés átépítése, – statisztikák, vélemények, tervek, engedélyek, stb. – mert mindezek eltörpülnek egy emberélet mellett, de az biztos, hogy prioritás tekintetében át kell gondolni nagyon gyorsan, mi a fontos és mi várhat még.

Ez az útkereszteződés nem várhat éveket az átépítéssel. Az útkereszteződés biztonságossá tételét a lehető leghamarabb meg kell oldanunk.

Kecskemét - Műkertváros - közélet - Bogdándy (Bogdándi)