2010. január 24.

Oberfrank Pál színművész a veszprémi színház élén.

Nincsenek megjegyzések :

Nem kecskeméti hír, de én úgy gondolom érdemes beszámolni róla, mert ha bárhol az országban a magyar színházi kultúra megerősödése, vagy annak megtartása látszik kirajzolódni, arról szólni kell. Azért is teszem, mert Oberfrank Pál színművész barátomról van szó, aki rövidesen a veszprémi színház direktori székét fogja elfoglalni.

Telefonon tudtam meg, hogy a szakmai bizottság egyöntetűen, de a színház is több mint kilencven százalékban támogatásáról biztosította. Megmondom őszintén örültem a hírnek, mert olyan ember kerül Veszprémben a színház élére, akinek élete a színház, és rendíthetetlenül küzd a magyar irodalmi kultúra megmentéséért.

Meghívásomra Kecskeméten kétszer is bemutatták a "Csak egy éjszakára!" című színdarabot, amely egy képzeletbeli utazás 70 percben, a XX. század első felének elfelejtett magyar irodalmában. Többek között Gyóni Géza, Dsida Jenő, Tompa László, Reményik Sándor, Wass Albert műveiből összeállított mű Takaró Mihály barátom rendezésében Juhász Róza, Gados Béla, és Oberfrank Pál szereplésével óriási hatással volt a nézőkre. A darab végén Dsida Jenő, Psalmus Hungaricus versét hihetetlen szuggesztivitással tárta elénk, megjelenítve annak összes érzelemvilágát. Emlékszem, hogy a Kecskeméti Nagytemplomban tartott előadásról könnyezve jöttek ki az emberek.

Nagykovácsiban színtársulatot alapított színészbarátaival, ahova többször meghívást kaptam, de sajnos csak egyszer volt szerencsém egy Tamási Áron darabot megtekinteni. Az „Énekes madár” című népi játék helyszínének, a falu római katolikus templomának kertjét választották. Aki ismeri a darabot, az tudja, hogy székely humorral és tömörséggel íródott. Nagy élmény volt ott lenni. Az előadás után, úgy éjfél körül egy hatalmas diófa alatt pörkölt kanalazása közben, Ákos felesége (Krisztina) társaságában pedig az élet nagy dolgait vitattuk meg.

Önálló estek:

"Párizs nem ereszt el" (sanzonest)

Csak egy éjszakára! (irodalmi est)

Valljalak, tagadjalak... (irodalmi est)

"Fiatalon jöttem erre az öreg világra" (kávéházi zenés játék Erik Satie életéről)

Táncórák idősebbeknek és haladóknak (színházi előadás)

Ravaszy és Szerencsés (színházi előadás)

Énekes madár (színházi előadás)

Szamarakkal a paradicsomba (önálló est)

1991-2008 között a Vígszínház tagja. 2009-ben szabadúszóként dolgozott.

Most január 28-ig pedig izgalommal várja a közgyűlés döntését. Én is!

Oberfrank Pál - színház - Bogdándy - Bogdándi