2010. július 10.

Nagybányán jártam

Nincsenek megjegyzések :
Július 2-án nyílt meg Nagybányán a művésztelep kiállítótermeiben a Kecskeméti Művésztelep alapításának 100. évfordulóját ünneplő „KAPCSOLAT 2010” című kiállítás. Ennek alkalmából Nagybányára látogattunk, ahol Kecskemét városát képviselhettem. A csapat vezetője Balanyi Károly művészúr barátom volt.
Több szempontból is érdekes volt az út. Megtisztelő volt kecskeméti művészekkel együtt utazni, akik szerintem más oldalról szemlélik a világ eseményeit. Ezen a néhány napon olyan embereket ismertem meg, akik nagyon közel állnak ahhoz az értékszemlélethez, amit én is képviselek. Így az út a hivatalos procedúra mellett, igen tartalmas beszélgetéseket is magába foglalt, ami a mai rohanó világban szerintem kincs.

A nagybányai művészek nagyon tevékeny munkássága is meglepett. Igaz ott művészeti egyetem is működik, ami összefogja, segíti, tanítja és bevezeti a művészet világába az alkotni vágyó palántákat. A művészek, akik egyben tanárok is, teljes odaadással mutatták be az egyetem oktatótermeit, ahol mérhetetlen sok alkotás – tán rejtett csodák is – sorakoztak a falakon.

Megtisztelő volt az is, hogy néhány nagybányai művész meginvitált bennünket saját műtermébe. Laura Ghinea vezetésével így jutottunk el Bitay Zoltán, Dudás Gyula műtermébe, akik nagy szeretettel fogadtak bennünket. A nagybányai művésztelep alapítójának Iványi-Grünwald Béla villájába is eljutottunk.

A késő estig tartó programok után kb. 10 óra körül kerültünk vacsora közelébe, ami így meglehetősen jólesett.

Egyéb linkek:

Nagybánya Nagybányai művésztelep Iványi Grünwald Béla képek az útról

Bogdándy - Bogdándy - Balanyi Károly - Kapcsolat 2010. kiállítás - Kecskeméti Művésztelep - Nagybányai Művésztelep