2010. július 4.

Nagybányai köszöntő - Kapcsolat 2010 kiállítás

Nincsenek megjegyzések :

2010. július 2-án Nagybányán megnyíló Kapcsolat 2010. kiállításon elhangzott rövid köszöntőm.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megtisztelőnek tartja, hogy ezen a napon a nagybányai művésztelep galériájában a három város kortárs képzőművészetét bemutató tárlaton képviselheti a hírös várost.

A három nővér művésztelep: Nagybánya, Kecskemét, Szentendre, olvasható Dr. Tiberiu Alexa, Kapcsolat 2010 igen igényesen megalkotott könyv, Páneurópai azonosság és folyamatos történelmi fejlődés című írásában. Igen a három nővér művésztelep, melyből Nagybánya adja azokat a gyökereket melyből később a kecskeméti és a szentendrei művésztelep is új hajtásként a magyar kortárs képzőművészetnek adott teret.

Nagyon nagy érték, hogy kisebb nagyobb nehézségek ellenére a három város nem feledkezett meg egymásról. A folyamatos kapcsolatteremtés művészeti értékkel bíró tere a történelem viharában is fennmaradt és építkezett. Ennek köszönhetően állunk most itt és tekinthetjük meg a jelenlegi kortárs művészek alkotásait. A Kapcsolat 2010 segít hozzá bennünket ahhoz, hogy a 120 éve elindított kortárs művészet a hármon nővér művésztelep ölelésében tovább élhet, gyarapodhat, tárhatja együttes erővel a világ felé művészeti értékeit.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kecskemét városának polgármestere Kada Elek annak idején befogadta, mecenatúrájával segítette a nagybányai művészek letelepedését, most pedig városunk e 100 év művészeti termésének alapjaira támaszkodva a Kapcsolat 2010 keretén belül segíti a mai képzőművészetet. Örülünk, hogy itt lehetünk.