2010. február 6.

A közgyűlés margójára

3 megjegyzés :

A 2010-es költségvetés (37 milliárdos) elfogadásával csütörtökön lezajlott az első közgyűlésünk. Persze volt a büdzsé mellett más kardinális napirendi pont, de én csak ezzel szeretnék most foglalkozni. Megjegyzem kissé influenzásan ültem be, de ebben az esetben nem lehetett mást tenni.

Azért is ragadnám ki a költségvetést, mert az ellenzéki padsorokból Dr. Szécsi Gábor (most SZDSZ–MDF) kritizálta legdrasztikusabban a tervezetet. Többek között átcsoportosításokat kért, olyan helyekről, amiről ő is tudta, hogy nem lehet. De ez még eltörpül azon kijelentéséhez képest, melyben 2006-os költségvetést hozta párhuzamba a mostanival. Ez eddig nem lenne baj, de kijelentette, hogy stagnált a város, mert semmi előrelépés nem tapasztalható 2006-hoz viszonyítva. Falu Gyuri képviselőtársam felszólalásával rögtön helyre is tette a dolgokat, melyet itt némiképp kiegészítenék a következőkkel.

A városunk állami támogatása 2006 óta, több mint 1,7 milliárd forinttal csökkent. Vagyis egy drasztikusan csökkenő állami támogatás mellett kellett a város költségvetését az elmúlt 4 évben úgy alakítanunk, hogy az mindig stabil legyen.

Azt is elfelejtette Dr. Szécsi Gábor, Kecskemét volt polgármestere, hogy vele ellentétben a jelenlegi önkormányzat nem elriasztott, hanem idehozott egy nagy beruházást. A Mercedes beruházás pedig a kötvénykibocsájtás nélkül nem jöhetett volna létre.

És amíg Szécsi működéscélú hitelei gyengítették a város pénzügyi helyzetét, a mostani városvezetés racionálisabb gazdálkodással stabilizálta azt. Tette ezt ráadásul abban a gazdasági környezetben, amikor egy csőd közeli állapotban lévő országra rátört a válság.

Szécsi képviselő szavaival ellentétben, mi sem bizonyítja jobban a város példaértékű gazdaságpolitikáját mint az, hogy gazdasági szaklapok is felfigyeltek az itteni munkára, illetve a Haszon magazin januári írása Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszonyt az első öt legfontosabb női politikusok közé sorolta.

De elég lett volna Szécsi képviselőtársamnak egy kicsit jobban odafigyelni a napirendelőtti beszédekre, ahol Adorján doktor kiválónak minősítette Dr. Zombor Gábor munkáját. Le a kalappal Adorján doktor előtt, mert ellenzékből tette ezt.

Tehát nem értem Szécsi Gábor (SZDSZ-MDF) akadékoskodását, főleg a költségvetés terén nem, mert 2006-ban a polgármesteri szék átadásakor pont ő hagyott ránk, egy minden sebből vérző gazdálkodást.

közgyűlés - politika - Kecskemét - Bogdándy - Bogdándi