2010. február 21.

Héjanász a hepehupán!

Nincsenek megjegyzések :
Néhány héttel ezelőtt Körtési Béla filmrendező barátommal futottam össze telefonon. Régen órákat beszélgettünk testvérénél, Gizinél. Most Moldoványi Feri osztálytársam „Another Planet” dokumentumfilmjének kapcsán beszélgettünk. Kiderült, hogy ő készítette Moldoványi vizsgafilmjét. Akkor említette, hogy filmet forgat.

Most a facebookon futottunk össze. Kértem némi tájékoztatást milyen filmen dolgozik.
Érdekes történet, ezért közre adom.

Ady Endre: Muskétás Tanár úr, és A három Muskétás-leány című novellái alapján, filmre átdolgozta, Katona Szabolcs.

A film szinopszisa:
Történetünk visszafordul a múltba, anélkül, hogy ok-okozati összefüggéseket keresne: a miért itt és miért éppen ő(?)- kérdésre. Nem célunk a történeti hűség, filmünk szabadon szárnyal a fantázia világában. Ady gyerekkorába térünk vissza, egy kis faluba, ahová költőnk családi problémák miatt került. Igaz ugyan, hogy használunk, zsenink életéből valós eseményeket, de nem követjük ezeknek a szálaknak a kronológiáját.
Alapmottóként, a Delfi jósda falára kirakott felirat szolgál:
”Ismerd meg önmagad, de semmit sem túlságosan!”
Mi a film alkotói hiszünk abban, hogy nincsenek teljes véletlenek, éppen ezért a váteszi sorsot vállaló ember, önmaga áldozatává válik. Nincs menekvés a bűn elől, így hősünk sem kerülheti el a sorsát.
Főszereplőnk, születésétől fogva magában hordozza tragikus sorsát, ám akárcsak a görög tragédiákban későn észleli tévedését, és amikor javítani próbál rajta túl késő, így a bukás elkerülhetetlen. Nem célunk eljutni figuránkkal a görög tragédiák magaslatáig, de fontos dramaturgiai elemként használjuk ezt a technikát.
Bár Ady megjárta: „a purgatórium és infernó válogatott kínokkal teli köreit és odúit”, hősünket nem visszük el, Dante pokolbeli mélységeibe.
Bogdándy - Bogdándi