2009. augusztus 25.

Szerintem jogos a félelem, de egyúttal a törvényeket is be kell tartani.

1 megjegyzés :

Az úgy kezdődött, hogy a körzetemben két utca hátsó kertvonala között található 30-40 méteres, eddig „senki földjének” látszó terület, melyet még évekkel ezelőtt az ott lakók birtokba vettek. Ok is volt rá, mert akkor még nyitott területről sok volt a betöréses lopás a kertek felé és e mellett illetéktelenek, szeméttelepnek is használták.

A lakók azt gondolták, hogy úgy tudnak ennek véget vetni, ha mindenki bekeríti a saját kertjére eső területet, mellyel kizárják a betolakodókat és egyúttal ki-ki a maga igényének megfelelően be is lakná azt. Ez így eddig rendjén is lenne, mert még akkor az önkormányzat, vagy még tán a tanács szemet hunyt a rendezkedés felett, gondolván a lopások és a szeméthegyek megszűnte fontosabb, ha nincs pénz a terület rendezésére.
Igen ám, de a területen közműhálózat fut végig a földben, amit a törvény szerint szabadon kell hagyni. A 2006 utáni erőteljes városrendezési folyamatok pedig felszínre hozták a mostani helyzet. Egy másik rendezési elv pedig kevésbé támogatja a zsákutcákat, amiből néhány pontosan a szóban forgó telekrészre fut be.
Erre kaptak egy levelet az önkormányzattól az ott lakók, melyben felszólították őket a keresztbe kiépített kerítések elbontására. A lakók pedig jöttek hozzám segítséget kérni. Ez az a pont ahol a lakók jogos félelmét a törvényeket betartva kell orvosolni, mert egy hátsó telekrész csábító lesz megint a betolakodóknak ha kinyitjuk utcaként a területet, de telekrészenként felszabdalva lezárva sem lehet, mert a törvények ezt nem teszik lehetővé.
Itt tart az ügy.
Szerintem lenne néhány megoldás, de ezeket akkor érdemes kifejteni, ha a hivatalos közműtérkép – melyet a nyár folyamán lehetetlen volt a szolgáltatóktól bekérni – a rendelkezésünkre áll. Ennek
tudatában tudjuk majd az ott lakókkal együtt, a törvények betartása mellett a megoldásokat felvázolni.
Gondolom mások is dolgoznak az eseten, de megnyugtatok mindenkit az önkormányzat mindent megtesz, hogy az ott lakók nyugalma ne sérüljön.

Kecskemét - Műkertváros - Bogdándy ( Bogdándi )

Panelprogram a Műkertvárosban

3 megjegyzés :

Számunkra jó eredménnyel zárult az iparosított technológiával épített lakóépületek homlokzatának hőszigetelésével kapcsolatosan beadott pályázatok elbírálása. A kormány zöld utat adott a felújításoknak, melynek némi keserű citrom íze is van, mivel a központi költségvetés csak 2010-2012 évek forrásának terhére fizeti ki az állami támogatást. Röviden véleményezve a kormány jó szándéka melletti csavart megállapíthatjuk, hogy a 2010-ben színre lépő kormány zsebéből gazdálkodik a Bajnai kabinet. Azért érdekes ez a történet, mert ugye tudjuk Bajnai miniszterelnökúr mandátuma rövidesen lejár, ami úgy látszik minden tekintetben érződik a költségvetés alakulásán is, mert a prioritások a megszorítások mellett a céltalan költekezések felé tolják a kormány kezét, ugyanakkor a valós gondok megoldása érdekében pedig a következő büdzsé pénztárában turkál.

Azért élezem ki a panelprogram kormányfelőli támogatásának részét, mert a 2010 utáni kormányzati kifizetés komoly gondokat okozhat a pályázóknak, sőt évekre el is húzhatja a felújítások ütemét. Arról nem is beszélve, hogy a most – 2009-ben – beadott pályázatok állami támogatása így éveket tolódhat, feltéve ha a következő kormány egyúttal bevállalja ennek időben történő finanszírozását is.


Nálunk szerencsére nincs gond, mert Kecskemét ez évi költségvetését úgy terveztük, hogy a ránk eső egyharmad rész fedezete – mely Kecskemét vonatkozásában egymilliárd forint - rendelkezésre álljon. Így városunkban a lakossági önrész mellett önkormányzatunk is készen áll a támogatásra. Ezt a pályázókkal történő szerződéskötések elindításával lehet realizálni.


A Műkertvárosban 143 lakást érint a felújítás.

Lakótömbök szerint:


Borostyán u. 1. és 3. sz.

István király krt. 1., 2., 5., 6., 11., 12. és a 13. sz.

Liget u. 2. és 5. sz.

Szinnyei Merse Pál u. 6/a


A városrészben a felújítások költségének önkormányzati része meghaladja az ötvenmillió forintot.


Érdemes még néhány mondatot írni a kormány elhúzódó finanszírozásának orvoslására is, mivel ezt a pályázónak – ha a munkálatokat minél hamarabb el akarják indítani - valahonnan elő kell teremteni. Sok megoldás létezik de látható az, hogy nagy része kamatokkal terhelt újabb hitelfelvétel lehet.

Természetesen a város nem fogja magára hagyni a pályázókat e téren sem, mert keressük a megoldást arra, hogyan lehet segíteni azokon akiknek az állami támogatásból befolyt támogatás 2010 utánra esik.

Mivel nem az önkormányzat, hanem a pályázók saját maguk újítják fel a lakótömböket, így a segítségkérést is nekik kell kérni az Önkormányzattól.

Kecskemét - Műkertváros - Bogdándy (Bogdándi )