2014. március 26.

Visszakerültek Magyarországra a Seuso-kincsek

Nincsenek megjegyzések :
Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű, ókori római eredetű, páratlan Seuso-kincs hét darabját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón, a Parlamentben. (Heti Válasz)
A kincs a Krisztus utáni 4. században készült, nagyméretű, összesen 14, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüst edényből áll. A magyar állam most hét darabot szerzett vissza: a vadász-, azaz a Seuso-tálat és a geometrikus tálat, a két geometrikus kancsót, a kézmosó tálat, az illatszeres dobozt és a Dionysos-kancsót, továbbá a kincs 1500 évvel ezelőtti elrejtéséhez használt, rézből készült üstöt.
A kincsek végül a TEK logisztikai segítségével kerültek vissza Magyarországra a múlt hét végén. (MH)


Orbán Viktor a névadó Seuso-tállal Fotó: MTI - Bruzák Noémi

Orbán Viktor miniszterelnök mondata zene volt füleimnek. „Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról." "Ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes visszaszerezni azt, ami az övé."


Persze másoknak ez eszébe se jutott! Próbálkozásaik voltak ugyan a baloldali kormánynak is, de valahol, valamit mindig elszúrtak.
Orbán Viktor vezette kormány pedig újból itt is megmutatta, hogy lehetséges.
Mennyire más értékrend mellett politizálnak!

Az értékrendekről:
Minden ország központi bankja hivatásának tartja a műpártolást. Nálunk ez Járai Zsigmond idejében tökéletesen működött, hisz jegybankelnöksége alatt került vissza hazánkba, Csontváry Magányos cédrusa. 

Simor András "uralkodása" alatt valahogy ez a nemes cselekedet megszűnt. Ő még az MNB falán lévő festményeket is eltávolíttatta. Meg se említem, hogy Simort ki rakta az MNB élére. (megsúgom: Gyurcsány)

A  Matolcsy vezette MNB-nél újra terítékre került a műpártolás. El is indították a műkincs-visszavásárlási programot.

__________________________

Mi történhetett?
Az 1970-es években Polgárdi községben élő Sümegh József körül - akit tanára fertőzött meg a régészettel - bonyolódik az ügy, aki sorkatonai szolgálatának letöltése előtt - 1980 december 20. - egy héttel kimenőt kért, de már nem tér vissza.
A Borbély-pincében találtak rá holtan. Nadrágszíjával felakasztva. Akkor "öngyilkosságot" állapítottak meg.
Később kiderült, - 1993 környékén - hogy bűncselekmény áldozata lett.
Sümegh József valószínű, hogy 1976 környékén találhatta meg a a Seuso kincseket, melyek apróbb darabjait eladogatta. Később rájön, hogy ezek jóval többet is érhetnek. Komolyabb vevőket keresett.
Közben behívták katonának. Sorkatonai szolgálata alatt, annak vége felé félni kezd, üldözési mániája lesz. Vélhetően figyelték, illetve valami gyanús lett neki.
Leszerelése előtt mint máskor is, felkeresi a rejtekhelyet, ismeretlen emberekkel találkozik. Ez lett a veszte.

A Seuso-kincsek pedig rejtélyes, szövevényes úton Angliába vándoroltak.

BÉKEMENET - március 29.

Nincsenek megjegyzések :